Historie van Koninklijke Boom uitgevers

Al ruim 175 jaar

Op 2 juni 1841 nam de apotheker J.A. Boom uit Meppel het aandeel van Sijger Jans Bolt in het drukkerijtje Bolt & Hamel over. Vier jaar eerder was Bolt enthousiast begonnen als drukker. Een jaar lang had hij ook een krant uitgegeven, de Meppeler Courant. Het was op een financieel fiasco uitgedraaid. Hij had zich er tijdelijk uit kunnen redden door een compagnonschap aan te gaan met Hendrikus Hamel. Maar nu gooide hij het bijltje erbij neer. J.A. Boom mocht proberen om er, samen met Hamel, nog iets van te maken.

Dat lukte wonderwel. De firma verwierf een solide reputatie als stadsdrukkerij en als uitgever van een krant die eerst Stads Nieuws en daarna weer Meppeler Courant heette. Na enige wisselingen van compagnons zette J.A. Boom in 1853 de onderneming als enig eigenaar voort met een van zijn zonen.

‘J.A. Boom & Zoon’ was nu een echt familiebedrijf. Dat is het, 175 jaar nadat J.A. Boom zich op het drukkerspad begaf, nog steeds. Op dit moment staat de vijfde generatie Boom aan het roer van de onderneming. Het plaatselijke drukkerijtje van vroeger is uitgegroeid tot een concern: ‘Koninklijke Boom uitgevers’. In de loop van de twintigste eeuw kwam een respectabel aantal nieuwsbladen, drukkerijen en boekhandels in de regio onder de paraplu van Boom. Na de Tweede Wereldoorlog bouwde de firma tevens een sterke positie op met een drietal landelijk opererende, wetenschappelijke en educatieve uitgeverijen. Met succes wist Koninklijke Boom uitgevers vervolgens in de afgelopen decennia de transitie te maken van een uitgeverij die uitsluitend gedrukte uitgaven verzorgt, naar een multimediaal informatieconcern. Nog steeds levert ‘papier’ een niet onbelangrijk aandeel aan de omzet, maar ‘digitaal’ is sterk in opkomst. Sinds de jaren rond de millenniumwisseling heeft de onderneming geen eigen drukpersen meer en rond dezelfde tijd nam ze ook afscheid van de boekhandels.

Met lokale en regionale nieuwsmedia (Boom uitgevers Nieuwsmedia) en met landelijke uitgeverijen op het gebied van geschiedenis, filosofie en sociale wetenschappen (Boom uitgevers Amsterdam), rechten, criminologie, rechtshandhaving en bestuurskunde (Boom uitgevers Den Haag), alsook beroepsonderwijs en volwasseneneducatie (Edu’Actief) is Koninklijke Boom uitgevers na 175 jaar een springlevend familiebedrijf. Onafhankelijk, dynamisch en meer dan ooit bereid en in staat om het eigen motto waar te maken: Voor een beter begrip.